Projecten

Douanezaken

Op deze pagina staat nieuws over douanezaken waar ACN bij betrokken is.
Neem voor meer informatie contact op info@acn.nl of 020 - 316 3940.


White Paper Trade Compliance en Border Management

White Paper Trade Compliance en Border Management
15-04-2015
Tijdens het Topsector Logistiek congres op 1 april in De Doelen in Rotterdam heeft Michel van den Meerendonk het White Paper Trade Compliance en Border Management overhandigd aan Aad Veenman. Van den Meerendonk heeft samen met het bedrijfsleven, verenigd in het Compliance netwerk, dit richtinggevend document opgesteld.

Douane Nederland start nieuw e-zine: "Douane inZicht"

17-02-2015
Het eerste nummer van Douane inZicht, het e-zine van Douane Nederland voor overheid en bedrijfsleven is onlangs verschenen. Het bevat een artikel over Schiphol SmartGate Cargo en ACN-directeur Ben Radstaak heeft er ook aan meegewerkt. Het nieuwe magazine is te vinden op internet. De website van Douane inZicht is te vinden door op Lees meer te klikken.

Grensverleggend: De stip op de horizon van Douane Nederland voor toezicht op de aldoor groeiende goederenstromen

Grensverleggend: De stip op de horizon van Douane Nederland voor toezicht op de aldoor groeiende goederenstromen
25-11-2014
Douane Nederland ontwikkelde een grensverleggend concept van gelaagde handhaving, waarvan zowel de dienst zelf als het bonafide bedrijfsleven de vruchten kunnen plukken. Aan de ene kant leidt het tot minder – en minder ingrijpende – interventies in de logistiek bij betrouwbare bedrijven, en tot meer controles bij onbekende ondernemers. Aan de andere kant helpt het de Douane beslissingen te nemen bij het inzetten en toedelen van zijn toezichtcapaciteit. En maakt het de organisatie klaar voor de Union Customs Code (UCC), het nieuwe Europese douanewetboek dat in 2016 van kracht wordt.

Inspiratiebundel AEO: 56 inspirerende praktijkvoorbeelden AEO zorgen voor lagere kosten

Inspiratiebundel AEO: 56 inspirerende praktijkvoorbeelden AEO zorgen voor lagere kosten
13-10-2014
Bedrijven helpen bedrijven. Dat is de basis van de Inspiratiebundel Authorised Economic Operator (AEO). In deze bundel staan 56 inspirerende praktijkvoorbeelden die bedrijven op weg kunnen helpen met een betere interne beheersing van Douane- en supply chain risico’s.

De inspiratiebundel AEO zorgt voor lagere kosten en wijst ook kleinere en middelgrote bedrijven de weg naar de Douane. In de bundel vertellen zij hoe ze overleggen met de Douane, over de beheersmaatregelen die zij treffen en over hoe zij vorm geven aan hun AEO-status. Ook vertellen ze welke voordelen de AEO-status oplevert, zoals minder toezichtlast en minder correctiewerk achteraf. Voor bedrijven met een AEO-certificaat gaan de kosten behoorlijk naar beneden. Het AEO-certificaat is voor het bedrijfsleven dat werkt in het internationaal handelsverkeer, een belangrijk keurmerk met een sterke commerciële waarde.

De inspiratiebundel is gemaakt door TNO in opdracht van het "Topconsortium voor Kennis en Innovatie in de Logistiek (TKI Logistiek) van het ministerie van Economische Zaken", in samenwerking met de Douane, vier koepelorganisaties (ACN, EVO, FENEDEX en FENEX) en 15 AEO-gecertificeerde bedrijven (waaronder Aviapartner Cargo, KLM Cargo, Menzies World Cargo en Nippon Express). De bundel is bedoeld voor hoger management, managers en medewerkers met Douaneverantwoordelijkheden bij AEO‑gecertificeerde bedrijven.

Belastingplan 2015: recht op vergoeding rente over terugontvangen douanerecht

Belastingplan 2015: recht op vergoeding rente over terugontvangen douanerecht
18-09-2014
ACN-lid Kees Bouwmeester, belastingadviseur bij Loyens & Loeff, heeft een nieuwe vraag/reactie op het ACN-forum geplaatst. Klik op "Lees verder" om deze informatie te bekijken.


DGVS - Documentloos Goederen Volg Systeem

22-07-2013
Het DGVS "bewaakt" het transport van douanegoederen tussen ruim 50 bedrijven op Schiphol geheel automatisch door centrale registratie en verwerking van alle goederenbewegingen. Na wat opstartproblemen in de eerste jaren kan DGVS een groot succes genoemd worden. Als beheerder van het DGVS voert ACN overleg met de Douane over uitbreiding, zodat nog meer bedrijven de voordelen hiervan kunnen ondervinden.

Uitbreiding Vrije Zone per 1 januari 2012

Uitbreiding Vrije Zone per 1 januari 2012
02-01-2012
De uitbreiding van de Vrije Zone (type II) is een feit. ACN en de stuurgroep DGVS hebben hier lang bij de Douane op aangedrongen.

Door de goede performance van alle huidige deelnemers aan het DGVS en het beheer vanuit ACN is dit uiteindelijk tot stand gekomen.

Eén loket Douane: Customs Control Centre Schiphol

22-07-2010
Ter bevordering van een meer centrale aansturing van haar handhavingsprocessen heeft de Douane diverse douaneonderdelen samengevoegd tot een nieuw organisatieonderdeel: Customs Control Centre Schiphol.