Pilot van start: eAccept vervangt ACN-Bon

-, eLink, Expediteurs-Pilot van start: eAccept vervangt ACN-Bon

Pilot van start: eAccept vervangt ACN-Bon

Op internationaal niveau wordt er al een aantal jaar gestimuleerd om de luchtvrachtketen meer “papierloos” te maken. Ook op lokaal niveau zijn er tal van initiatieven. Het digitaliseren van  het export aanleverbewijs (de ACN-Bon) is hier het nieuwste voorbeeld van. Samen met de afhandelaars op Schiphol heeft ACN eAccept ontwikkeld. eAccept is een nieuw proces dat voortborduurt op het huidige eLink proces. Binnen de eLink omgeving zal gebruik worden gemaakt van een elektronische overdracht, ook wel de “elektronische handshake” genoemd. Hiermee wordt de vracht juridisch overgedragen van de aanleverende partij naar de afhandelaar. Binnenkort start de pilot met WFS, KLM Cargo, Menzies Aviation en een aantal expediteurs waaronder Rhenus en DB Schenker.

De introductie van eAccept in plaats van de ACN-Bon biedt een aantal voordelen waaronder; vermindering van het papiergebruik, niet meer aanschaffen van de ACN-bon, geen behandelingstijd van de ACN-bon (zowel bij de expediteur als afhandelaar) en  alle data wordt op één centrale plaats inzichtelijk.

eAccept is niet geheel nieuw. Bij WFS is het al mogelijk om vracht aan te leveren zonder ACN-bon, voorwaarde is wel dat WFS hiervan op de hoogte is en de zending via eLink wordt aangemeld. Voor deelname aan eAccept zal de expediteur haar committent centraal vastleggen bij ACN door de digitale berichtgeving te erkennen als juridische overdrachtsbevestiging. Met dit initiatief neemt de Schiphol Community een nieuwe en belangrijke stap naar een transparante, efficiënte en papierloze luchtvrachtketen.

Mocht u als expediteur of andere aanleverende partij geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze pilot, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met thierry.huizing@acn.nl.

 

Door | 2016-05-31T09:07:19+00:00 mei 19th, 2016|Afhandelaars, eLink, Expediteurs|

Leave A Comment

X